logo

Actualitat Notícies

El Govern ampliarà els límits del consum bàsic del bo social

Fuentes del Ministeri per a la Transició Ecològica han explicat avui a Efe que aquesta serà una de les mesures que s'aprovarà en el proper Consell de Ministres o en el següent dins del paquet que va a engegar el Govern per alleujar els efectes de la pujada dels preus de la llum en la factura dels consumidors.

A més, el Govern va a flexibilitzar el mecanisme d'aplicació dels descomptes del 25 % i el 40 %, que hi ha en funció de la categoria de consumidor vulnerable a la qual pertanyi el beneficiari, perquè els excedents sobre el límit de consum en un mes no quedin sense la bonificació, sinó que puguin ser compensats amb els de altres mesos en què no s'arribi al límit, sempre que es respectin els límits de consum anual establerts.

El reial decret del nou bo social, aprovat per l'anterior Govern, fixa l'aplicació de descomptes del 25 % i el 40 % -segons el tipus de consumidor vulnerable al que pertanyi el beneficiari pel seu nivell de renda-, però establia uns límits de consum anuals que es prorratejaven mensualment.

El reial decret estableix límits al consum als quals s'apliquen els descomptes, que van d'1.200 quilowatts a l'any, en el cas d'un beneficiari individual, a 3.600 quilowatts anuals per a famílies nombroses, repartint-se aquestes xifres per mesos.

Així, en cas que el consum del beneficiari excedeixi el que correspondria a un mes -en el cas del límit anual d'1.200 quilowatts seria, per exemple, cent quilowatts-, el descompte al fet que es tingui dret només s'aplicaria sobre cent i es quedaria sense descompte la quantitat en què se superi aquesta quantitat.

Les modificacions que va a introduir el Ministeri serviran per determinar els descomptes sobre el consum anual total i no mensual, de manera que els excedents que tingui el beneficiari en un mes puguin compensar-se amb els inferiors d'altres mesos.

Facua-Consumidors en Acció va criticar avui que el bo social no suposa un descompte del 25 % o el 40 % de la factura elèctrica, tal com informa el Ministeri en la seva campanya publicitària, doncs els descomptes no s'apliquen en la totalitat de la factura, sinó que només bonifiquen els primers quilowatts hora (KWH) consumits cada mes.

Fuentes del Ministeri han indicat que aquesta campanya publicitària va ser "concebuda" i "contractada" per l'anterior Govern, però es va retardar per qüestions tècniques, i els nous responsables del departament han optat per respectar-la per evitar retards en la seva difusió que impedeixin arribar al major nombre de possibles beneficiaris.

El termini perquè els beneficiaris de l'anterior bo social -que actualment coexisteix amb el nou durant un període transitori- acreditin que compleixen els requisits del nou i ho renovin finalitza el 8 d'octubre.

Fins al passat 17 de setembre estaven ja acollits al nou bo social 720.667 beneficiaris i les estimacions del Ministeri són que 1,4 milions puguin beneficiar-se del mateix.

Al febrer de 2018 hi havia 2,24 milions de consumidors acollits al bo social, segons dades del Butlletí d'Indicadors Elèctrics de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

© 2019 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías