logo

Actualitat Notícies

El 20% de les mels importades són un frau

La Unió Europea produeix unes 250.000 tones de mel a l'any. Aquesta producció és insuficient per a cobrir el consum el que ens obliga a importar generant un augment de la seua falsificació. Amb l'objectiu d'atallar el problema i recolzar el sector de l'apicultura, el Parlament Europeu presenta un informe per a millorar la salut de les abelles i evitar la reducció de la qualitat d'aquest edulcorant natural.

En la Unió Europea hi ha al voltant de 600.000 apicultors i 17 milions de ruscs. Aquests generen 250.000 tones de mel cada any, la qual cosa situa a la Unió com el segon productor mundial d'aquest edulcorant després de Xina.

Espanya és el principal productor de mel en la Unió Europea

Segons un estudi de la Comissió Europea, Espanya, Hongria, Alemanya i Romania van ser els països de la Unió Europea que més mel van produir en 2015.

La Unió Europea es troba entre un dels tres principals productors del món sent Espanya el país al capdavant d'aquesta producció. No obstant açò, no produeix suficient mel per a cobrir el seu propi consum i importa, sobretot del país asiàtic, al voltant de 200.000 tones convertint-se en el major importador de mel en el món.

La mel és el tercer producte més adulterat del món

Entre els enganys més freqüents estan el barrejar  la mel amb altres xerops, amb sucre o vendre mescles de mel falsificada amb mel europea d'alta qualitat. Les conclusions d'un recent informe de la Unió Europea reflecteixen que el 20% de les mels importades són fraudulentes, ja que no respecten els estàndards de qualitat europeus, i que aquest aliment és el tercer producte més adulterat del món.

Per a reforçar el suport al sector de l'apicultura europea i atallar aquest problema que porta a la caiguda dels preus i planteja dubtes sobre la protecció del consumidor, el Parlament Europeu va presentar el passat 23 de gener un informe. El document reclama incrementar el finançament dels programes nacionals apícoles i mesures per a protegir les races d'abelles locals i regionals. En aquest document també s'exposa la necessitat de prohibir els pesticides nocius, augmentar la recerca i fomentar els programes de reproducció per a millorar la salut d'aquests insectes.

El text també posa de rellevància la millora de les anàlisis de la qualitat de la mel i la intensificació de les les inspecciones sobre els productes importats per a evitar que els productes adulterats arriben als nostres mercats. També exigeixen que l'etiqueta incloga, de forma obligatòria, informació sobre el lloc d'origen de la mel en qüestió.

La pol·linització de les abelles en risc per l'ús de pesticides

Les abelles juguen un paper fonamental en la perpetuació de les espècies vegetals i la producció de molts aliments.  No obstant açò, existeixen evidències que el nombre de colònies d'abelles ha disminuït en els últims anys  a causa de diversos factors relacionats amb l'agricultura intensiva, l'ús de certs pesticides, dèficits nutricionals, malalties causades per agents biològics o el canvi climàtic.

Precisament en un recent informe, la EFSA ha confirmat que l'ocupació  de certs agroquímics, els pesticides neonicotineidones, representa un risc per als pol·linitzadors silvestres i les abelles de la mel. Davant aquestes rotundes evidències, la Comissió Europea i els estats membres hauran d'adoptar les corresponents  mesures correctores.

Puede consultar la noticia original AQUI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías